Oopperatalo

Helsingin Oopperatalossa sijaitsee Suomen kansallisooppera ja -baletti. Se on kansallisesti merkittävä rakennus, joka avattiin 1993 ensimmäisenä oopperatalona Suomessa.

 

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi valaistussa Oopperatalossa korostettiin eleganssia ja valaistuksen muunneltavuutta, jota myös suunnittelukilpailun tuomaristo arvosti. Valaistuksen tarkoituksena oli viestiä Oopperatalon kulttuurista merkittävyydestä ja tärkeydestä kansallisena instituutiona sekä elävöittää kaupunkikuvaa erityisesti pimeimpinä kuukausina.

TIETOJA
Icon Suunnittelukilpailun voitto, Valossa – Itsenäisyyden juhlavuoden suunnittelukilpailu 2016
 • Tyyppi Julkisivuvalaistus
 • Sijainti Helsinki
 • Valmistumisvuosi 2017
 • Asiakas Senaatti-kiinteistöt
 • Valaisintoimittajat We-ef, Targetti, Martin; control system: e:cue, Lumenradio

Oopperan elämä ja aktiivisuus viestitään kolmen erilaisen valaistusilmeen avulla: arkkitehtuurinen ilme, kausi-ilme sekä juhla-ilme. Arkkitehtuurinen ilme näytetään, kun rakennuksessa ei ole esitystä tai tapahtumaa, ja se koostuu kolmesta valkoisen sävystä, jotka korostavat rakennuksen arkkitehtuuria. Olemassa olevaan lämpimään sisävalaistukseen tuotiin kontrastia kylmemmällä ulkovalaistuksella sekä kirkkaalla Oopperan projisoidulla logolla. Kausi-ilme haalenee, kun esitys alkaa ja siten kommunikoi rakennuksessa tapahtuvaa toimintaa sekä korostaa Oopperan aktiivista roolia pääkaupungin kulttuurielämässä. Valaistusilmeet seuraavat Oopperan toistuvia kausia: elävä syaani keväällä ja lämmin keltainen syksyllä. Juhla-ilme (tumma laventeli) on päällä juhla-kautena joulun aikaan sekä uutena vuotena, kun klassiset esitykset vetävät kokonaisia perheitä nauttimaan sekä näytöksistä että valoisasta tapahtumapaikasta.

Image

Suunnitteluprosessi

 • 01
  KONSEPTI

  Aivan aluksi selvitämme kunkin projektin lähtökohdat, tarpeet ja tavoitteet. Päämääränä on löytää asiakkaiden tarpeita vastaava kokonaisuus, jossa huomioidaan visuaalinen ilme, tunnelma, imago, turvallisuus, mukautuvuus ja muunneltavuus, tekninen toteutettavuus ja kustannusrakenne. Analyysista syntyy konsepti: näkemys siitä, millainen valaistus on kohteelle paras.

 • 02
  TOTEUTUSSUUNNITTELU

  Asiakkaan hyväksymän konseptin pohjalta laadimme konkreettiset toteutussuunnitelmat sähkösuunnittelun lähtötiedoksi tai urakkasuunnitelmaksi.

 • 03
  TOTEUTUS JA KÄYTTÖÖNOTTO

  Olemme asiakkaan konsulttina kaikissa prosessin vaiheissa. Varmistamme, että suunnitelmat toteutuvat niiden mukaisesti. Tarvittaessa projekti voidaan viedä valmiiksi avaimet käteen -periaatteella.

Image
Image
Image
Image
Image