Finlaysonin alueen valaistus kunnioittaa alueen historiaa

Finlaysonin alue sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa Tammerkosken kansallismaisemassa. Alueen julkisivu- ja aluevalaistusta uusittiin 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

  • Tyyppi Aluevalaistus
  • Sijainti Tampere
  • Valmistumisvuosi 2020
  • Asiakas Työeläkevakuutusyhtiö Varma

Alueen historia ulottuu vuoteen 1820, kun Tammerkosken rannalle perustettiin Finlaysonin tehdas. Historiallinen tehdasalue on sittemmin modernisoitu vapaa-ajan, kulttuuri- ja ravintolatoiminnan, liike-elämän ja tapahtumien sekä taiteen keskittymäksi. Valaistuksella on vahva historiallinen kytkös alueeseen, sillä Finlaysonin tehtaassa kutomorakennuksessa on aikanaan syttynyt Pohjoismaiden ensimmäinen sähkövalo vuonna 1882.

 

Valaistusta on uusittu vanhalla pääkonttorilla, joka edustaa Tampereelle tyypillistä punatiiliarkkitehtuuria. Itäiselläkadulla valkoisella valolla valaistu seinä elävöittää vilkasta kävelykatua. Sisäpihalla Vanhan tehtaan Kuusivooninkisen torni ja piippu ovat saaneet uuden valaistuksen.

 

Suunnittelussa lähtökohtana oli historiallisen arkkitehtuurin kunnioittaminen ja sen yksityiskohtien korostaminen. Myös monimuotoisuutta ja modernia vivahdetta tuo Itäisenkadun valoteos sekä sisäpihalla tapahtumissa hyödynnettävä videoprojisointiseinä.

 

Valoteos: Edison

 

Itäisellekadulle toteutettiin elävä ja monimuotoinen valoteos, joka voi muuttua ja kehittyä kausiteemojen ja tapahtumien aikana. Lähtökohtana oli valoteoksen monimuotoisuus ja historiallisen arkkitehtuurin kunnioittaminen.

 

Ensimmäiseen teokseen tuotiin hehkulampun henkeä ja kimallusta, jolla luodaan yhteyttä historiaan ja tuodaan vanhan ajan tunnelmaa alueelle. Noin sata pientä lediä kimaltaa kattona kadulla kulkevien ihmisten yllä. Teoksessa kulkee valoaalto, joka heijastaa Finlaysonin kehittymistä ja uudistumista kuuden minuutin välein.

 

Tulevaisuudessa valoteos kasvaa ja kehittyy luoden alueelle uudet kasvot. Ajatuksena on, että kokonaisuus on kuin taideteos, johon eri taiteilijat voivat osallistua.

Myös Väinö linnan aukion sisäpihan projisointiseinä on osa Valoan konseptia, siihen on tuotettu sisältöä taitelijoiden toimesta jo moneen tapahtumaan.

 

Lue lisää projektista

Image

Image
Image