Naistenlahden voimalaitos osana kaupunkikuvaa

Naistenlahden voimalaitos sijaitsee Tampereen keskusta-alueen tuntumassa Näsijärven rannassa kulkevan virkistysreitin ja vilkkaasti liikennöidyn ohitustien varrella. Naistenlahden voimalaitoksen ohittavat vuosittain sadat tuhannet ihmiset – niin kaupunkilaiset, kaupungissa vierailevat kuin ohitustien käyttäjätkin. Aiempaa julkisivuvalaistusta ei ollut, joten ympäristön ja voimalaitoksen aluevalaistus toivat rakennuksen esiin hallitsemattomasti. Tämän vuoksi myös aluevalaistus päätettiin uusia samalla kertaa. Uuden julkisivuja aluevalaistuksen lähtökohtana olikin kehittää pimeän ajan maisemakuvaa, niin maalta kuin Näsijärveltä tarkasteltuna.

TIETOJA
Icon GE Edison Awards 2007, Award of Excellence
  • Tyyppi Julkisivuvalaistus
  • Sijainti Tampere
  • Valmistumisvuosi 2007, päivitys 2017
  • Asiakas Tampereen Sähkölaitos
  • Valaisintoimittajat Philips, Obelux

Suunnittelun lähtökohtina olivat maisemakuvallisuus, graafinen monumentaalisuus ja kaupallinen imago. Pääajatus on selkeä ja yksinkertainen visuaalinen ilme, joka korostaa rakennuksen olemusta ja tuo esiin julkisivujen päämassat.

 

Uusi julkisivuvalaistus tuo Naistenlahden voimalaitoksen esiin ja luo rakennukselle nykyaikaisen ilmeen. Ohjelmoitavan valaistuksen ansiosta rakennuksen ilmeen muuntaminen on mahdollista esimerkiksi vuodenaikojen tai juhlapyhien mukaan ja näin ollen rakennuksen julkisivu säilyy mielenkiintoisena vielä pitkään. Järjestelmä mahdollistaa mm. ajastuksen lisäksi ns. dynaamisen julkisivuvalaistuksen, jonka avulla voimalaitoksen ilmettä voidaan muuttaa arki-ilmeestä juhla-asuun.

Aluevalaistuksen lähtökohtana on ollut kaiken kattavan yleisvalaistuksen sijaan korostaa ensisijaisesti toiminnallisia alueita, sekä logistiikan kannalta tärkeitä ajoväyliä. Näin ollen myös aluevalaistus on jäsennelty, eikä toimintojen kannalta toissijaisia alueita ole valaistu turhaan.

 

Älykkään ohjausjärjestelmän ansiosta nykyinen alue- ja julkisivuvalaistus kuluttavat yhteensä vähemmän energiaa kuin vanha aluevalaistus yksistään. Valaistus säätyy kellon ajan, ohikulkevan liikenteen, sekä päivänvalon määrän mukaan.

 

Voimalaitoksen julkisivuvalaistus viestittää nykyaikaa, tehokkuutta ja laatua. Sen tarkoituksena on tuoda tamperelaisille ja Tampereella kävijöille iloa ja värikkyyttä vuoden pimeimpiin kausiin.

 

 

Image

Image
Image
Image
Image