Deqing on maakunta Huzhoun prefektuurissa, Kiinassa. Yksi sen suosituimmista turistialueista on Moganshan  – upeita näkymiä tarjoava vuori tunnin ajomatkan päässä Hangzhousta, jossa on monia ulkomaalaisten ennen toista maailmansotaa rakentamia huviloita, sekä yksi Chiang Kai-shekin Kuomintang-linnoituksista.

 

Vihreät tilat

 

2010 Deqingin kunnan hallitus on luonut niin sanotun vihreän tilan konseptin. Kehittyvään kaupunkiin valmistuu vihreitä tiloja, jotka voivat olla puistoja tai muita julkisia tiloja. Nämä tarjoavat kaupunkilaisille lepopaikan ja rauhoittavat mielen kiireisestä kaupunkielämästä.

 

Valaistussuunnittelun lähtökohtana ja tavoitteena on tukea vihreän tilan ajatusta tarjoamalla kokemus tilasta sekä opastusta öisin ja tehdä tämä valaisemalla näkymiä ja ympäröivää aluetta.

 

Valaistuskonsepti: Luonnon harmonia

 

Valaistuskonsepti on nimeltään Harmony of Nature – Luonnon harmonia. Se viittaa valaistuksen ja ympäristön yhteensulauttamiseen.

 

Valaistus seuraa valkoisen valon eri sävyjä sellaisena kuin ne käsitetään ympäristössämme – kylmästä lämpimään. Valkoisen valon eri sävyt tunnetaan myös värilämpötilana.

 

Harmonia saavutetaan yhdistelemällä varovasti eri värilämpötiloja. Yhdessä nähtynä värit korostavat toisiaan. Lämmin ja neutraali valkoinen, ollessaan tasapainossa, luovat vieraille miellyttävän tunteen.  Kohteessa voi tuntea yhteyden luontoon valon värien ollessa luonnollisia.

 

Ympäristön hierarkiaa luodaan edelleen valitsemalla valolle oikea luonne, rytmi, intensiteetti, suunta ja värilämpötila.

 

“Luonnollinen valo ei ole aina pelkästään valkoista… se voi vaihdella hyvin lämpimästä hyvin kylmään” – sanoo VALOA designin valosuunnittelija Hendra Firdaus.

 

Visuaalinen miellyttävyys ja näkymät

 

Puhuttaessa visuaalisesta miellyttävyydestä menestykseen on kaksi avainta  – häikäisyn hallinta ja valaisimien sijoittelu. Visuaalisen miellyttävyyden aikaansaamiseksi tulisi aina saada häikäisemätön näkymä ympäristöön ja horisonttiin mahdollisesti niin, että valaistut pysty- ja vaakapinnat ovat tärkeimpiä nähtäviä asioita – ei suinkaan valon lähde. Tähän päästään tutkimalla ja analysoimalla puistossa kävelevän henkilön katselusuuntia ja avautuvia näkymiä.

 

Kuten nähdään, tärkeimmät kävelyreitit ja -polut on sijoitettu rannan tuntumaan. Näistä paikoista on usein vapaa näkymä joen vastapuolelle, ja sitä pidetään tärkeimpänä näkymänä. Tämän suunnitteluohjeen mukaisesti valaisimet on sijoitettu aina katsojan ”taakse”, mikäli mahdollista. On myös huomioitu, ettei mitään kohdetta katsojan ja vastarannan välissä valaista liian voimakkaasti.

 

Projektin tiedot

Valaistuksen suunnittelu: VALOA design Hendra Firdaus & Roope Siiroinen

Projektin toteutti kiinalainen valaistusyritys Zhongtai Lighting Group.

Deqing-joenrannan alue: ± 60 hehtaaria jaettu eri vaiheisiin

  1. vaiheen rakennus: ± 20 hehtaaria, rakentaminen alkoi vuoden 2010 lopussa ja valmistui vuoden 2011 lopussa.
  • Author Profile
  • Kirjoittaja VALOA design
Palaa blogin etusivulle

Uusimmat artikkelit

Naantalin ideakilpailun voitto KIRJOITTANUT VALOA design, 25.9.2019

Naantalin ideakilpailun voitto

Open studios eli avoimet ovet 23.8.2019 KIRJOITTANUT VALOA design, 20.8.2019

Open studios eli avoimet ovet 23.8.2019

Arkkitehtuurivalaistus – tekniikkaa vai estetiikkaa? KIRJOITTANUT Roope Siiroinen, 12.8.2019

Arkkitehtuurivalaistus – tekniikkaa vai estetiikkaa?

Helsingin metroasemien valaistukselle kunniamaininta KIRJOITTANUT VALOA design, 23.5.2019

Helsingin metroasemien valaistukselle kunniamaininta

Arkkitehtuurivalaistus – mitä on laadukas valaistus? KIRJOITTANUT Roope Siiroinen, 13.2.2019

Arkkitehtuurivalaistus – mitä on laadukas valaistus?

Arkkitehtuurivalaistus – valoestetiikan lähtökohdat KIRJOITTANUT Roope Siiroinen, 03.1.2019

Arkkitehtuurivalaistus – valoestetiikan lähtökohdat

Muuntuva valaistus – valotilanteet ja aika KIRJOITTANUT Roope Siiroinen, 07.8.2017

Muuntuva valaistus – valotilanteet ja aika

Pikisaaren silloille kunniamaininta KIRJOITTANUT VALOA design, 09.5.2017

Pikisaaren silloille kunniamaininta

Roope Siiroinen Vuoden valoisa persoona 2017 KIRJOITTANUT VALOA design, 08.2.2017

Roope Siiroinen Vuoden valoisa persoona 2017

Kansallismuseo ja Oopperatalo saavat uuden ilmeen KIRJOITTANUT VALOA design, 10.10.2016

Kansallismuseo ja Oopperatalo saavat uuden ilmeen

Esteettinen ympäristö – pimeän ajan tilasuunnittelua KIRJOITTANUT Roope Siiroinen, 16.8.2016

Esteettinen ympäristö – pimeän ajan tilasuunnittelua

Deqing Kiinassa – Luonnon harmoniaa KIRJOITTANUT VALOA design, 13.3.2012

Deqing Kiinassa – Luonnon harmoniaa

Sanani – yhteisöllinen julkisivuvalaistus Kauniaisissa KIRJOITTANUT VALOA design, 23.2.2012

Sanani – yhteisöllinen julkisivuvalaistus Kauniaisissa

Kunniamaininta Kodin1 Lielahden valaistuksesta KIRJOITTANUT VALOA design, 27.9.2011

Kunniamaininta Kodin1 Lielahden valaistuksesta

Mediafasadit – muuntuvan valaistuksen leikkikenttä KIRJOITTANUT Roope Siiroinen, 16.8.2011

Mediafasadit – muuntuvan valaistuksen leikkikenttä