Virontörmä on laaja 60-70 -luvulla rakennetuista kerrostaloista koostuva asuinalue Tampereella. Aiemmin se oli vain yksi asuinalue muiden joukossa, nyt sillä on oma identiteetti – se on yksi merkittävin valomuraaliteos Pohjoismaissa.
Suunnitteluprosessin alussa tavoite oli keskittyä pihavalaistukseen. Nähtyään rakennukset, suunnittelijat saivat kuitenkin idean yhteisöllisestä työskentelytavasta, josta asiakas myös innostui. Asukkaat ja paikallisen päiväkodin lapset saivat piirtää ja maalata elementtejä, jotka projisoitaisiin heidän kotiensa seiniin. Kuvamaailma olisi näin heidän omansa.
Teemoitetut kuvitukset voi nähdä myös pimeällä, kun samaan aikaan maalatut seinämuraalit sulautuvat pimeyteen ja niitä ei enää erota. Kuvat ja talon numerot helpottavat omaan kotiin suunnistamista, vierailijoiden ohjaamista ja hätäajoneuvojen oikealle paikalle löytämistä. Kaiken kaikkiaan alueelle suunniteltiin 70 goboa, viisi jokaiselle 15 seinälle. Näin maisema voi muuntua.
Nyt, kun kävelee tai ajaa läpi Virontörmänkadun, katse osuu väistämättä hohtaviin kuviin, jotka nousevat esiin koko matkalla ja tekevät alueen ilmeestä yhtenäisen. Kokonaisuutena valomuraalit luovat uniikin valotaideteoksen, joka ilmestyy, kun aurinko laskee.
Projektin tiedot
Valaistussuunnittelu: VALOA design
Asiakas: Virontörmän Lämpö Oy
Sähköasennus/urakointi: Sähköasennus M. Pajulahti Oy
Gobo-projektorit: Martin (Studiotec)
Control system: ETC Mosaic
Lue lisää kilpailusta LIT Awards -sivuilta