Suomen Valoteknillinen seura myöntää Valoisa persoona -palkinnon vuosittain henkilölle, joka on yksittäisellä teolla tai pidempiaikaisella toiminnalla tuonut valoa maailmaan ja edesauttanut valaistuksen asiaa. Palkintoina on kiertopalkintona taiteilija Kari Alosen taideteos ”Valokeilassa” sekä kunniakirja.
Vuoden 2017 palkinto myönnettiin Roope Siiroiselle seuraavin perustein:
Roope Siiroinen on valmistunut teatterikorkeakoulun valo-ja äänisuunnittelulaitokselta vuonna 1995. Lopputyönään hän käsitteli arkkitehtuuri- ja ympäristövalaistuksen estetiikkaa ja suunnitteli valaistuksen Ylöjärven asuntomessualueelle. Valmistumisensa jälkeen hän toimi valosuunnittelun lehtorina Tampereen Taiteen ja viestinnän oppilaitoksella ja käynnisti valoarkkitehtuuriin painottuvat kurssit. TTVO:lta on valmistunut useita nykysinkin valoarkkitehtuurissa vaikuttavia suunnittelijoita.
Samaan aikaan Siiroinen perusti valoarkkitehtuuriin erikoistuneen suunnittelutoimiston VALOA design Oy:n. Yhtiö on toiminut valtakunnallisesti pioneeriasemassa ja voittanut sekä kotimaisia että kansainvälisiä palkintoja. Merkittävimmät työt ovat Tammerkosken maisemavalaistus (Vuoden valaistuskohde 1999), Tampereen keskustori (LUCI award 2005), Jyväskylän Master Plan (kaupungille myönnetty LUCI award 2009), Naistenlahden Voimalaitoksen julkisivuvalaistus (Edison Award of Excellence 2007), Wuxin Oopperatalo Kiinassa 2010, Turun Kirjastosilta (Vuoden silta 2014) ja Sokos Solo Hotel Tornin julkisivuvalaistus (Vuoden valaistuskohde 2015). Kansainvälisiä toimeksiantoja on ollut Baltiassa, Venäjällä ja Kiinassa. Suunnittelutyön ohessa Siiroinen on toiminut vierailevana luennoitsijana ja alan opettajana niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Roope on aloittaessaan ollut visuaalisen rakennetun ympäristön valaistusuunnittelun edelläkävijä. Hän on luotsannut VALOA design Oy:tä menestyksellä 20 vuotta. Toimiston kautta moni suunnittelija on saanut ensi opit valoarkkitehtuuriin ja mahdollisuuden edetä alalla. Osaltaan Siiroinen on vaikuttanut suomalaiseen valaistuskulttuuriin ja ajattelutapaan valaistuksesta kaupunkikuvallisena ja esteettisteknisenä kokonaisuutena.