Solo Sokos Hotel Helsinki avasi ovensa sisätilojen saneerausurakan jälkeen ja nousee esiin uudessa julkisivuvalaistuksessaan. Uusittu valaistus toimii keinona viestiä katutilaan myös rakennuksen sisällä tehdyistä uudistuksista.
Kluuvikadun ja Yliopistonkadun kulmassa sijaitseva Hotelli Helsinki avautui ensimmäisen kerran vuonna 1930 Suomalaisen Säästöpankin liikerakennuksen yhteyteen. Se oli valmistuessaan Suomen ensimmäinen suurhotelli. Klassismia edustavan rakennuksen on alun perin suunnitellut arkkitehti Pauli E. Blomstedt.
- Tyyppi Julkisivuvalaistus
- Sijainti Helsinki
- Valmistumisvuosi 2022
- Asiakas Sokotel
Päivällä hotellin arkkitehtuurissa erottuu ullakkokerroksen kaunis yksityiskohtaisuus ja tumma, lämminsävyinen julkisivun terastipinta, ikkunoiden syvennykset sekä kadun markiisit. Pimeän ajan ilmeessä tumma hotelli lähes hukkui ympäröivään hälyvaloon. Aikanaan lisätyt viileänsävyiset julkisivuvalaisimet erottuivat vahvasti kalusteina ja näkymää muokkaavana tekijänä, muodostaen vahvoja valo- ja varjomuodostelmia seinäpinnoille, kun taas ylimmän kerroksen koristeellisuus jäi pimeään.
Asiakas tunsi Valoan jo aiempien onnistuneiden projektien kautta ja otti yhteyttä. Uudesta valaistuksesta haluttiin tehdä kutsuvampi ja erottuvampi, mutta kuitenkin suhteellisen kevyt ja yksinkertainen. Tavoitteena oli myös saada katutasoa valoisammaksi, koska se koettiin iltaisin pimeäksi.
”Hotelli Helsingille tehtiin melko maltillinen ja tyyliin sopiva valaistusratkaisu. Valaistus tuo pehmeästi esiin rakennuksen terastipintaa, sekä korostaa luontevasti vertikaalisuutta ja korkeita ikkunalinjoja. Valolla saadaan esiin myös kattokerroksen koristeelliset yksityiskohdat. Ne jäävät monelta jopa päivälläkin huomaamatta”, kommentoi valaistussuunnittelija Antti Hiltunen.
Valaistusratkaisuja visualisoitiin käsiluonnoksina sekä koevalaistuksesta koostettujen kuvien avulla. Asiakkaan toiveiden pohjalta käytiin läpi rakennusvalvonnan kanssa tarvittavat neuvottelut ja lupa-asiat yhdessä arkkitehti Eero Mustosen kanssa. Valaistuskokonaisuus mallinnettiin vielä käytössä olleeseen 3D-malliin, jonka avulla oli helppo keskustella valaistusratkaisuista ja vaihtoehdoista kokonaisuutena. Mallia hyödynnettiin myös tuottamalla siitä valaisinkartta.
Uusi valaistus on lämminsävyinen ja valaisimet ovat myös pimeän aikaan huomaamattomia. Katutilan sisäänkäyntejä korostamalla hotellin edusta ei enää tunnu pimeältä. Pääsisäänkäynnin valokatos saneerattiin remontin yhteydessä ja pintojen lämminhenkinen korostusvalaistus tuo sisäänkäynnille kutsuvuutta.
Hotelli sijaitsee näkymien kannalta haastavassa paikassa hieman ahtaassa kulmauksessa, jossa se jää helposti kokonaan huomaamatta. Nyt katukerrokseen saadaan valoa, rakennuksen yksityiskohdat erottuvat ja ympäristöön on saatu lisää valoisuutta. Hotelli kutsuu luokseen ihailemaan myös sisällä tehtyjä uudistuksia.