Oulunjoen suiston sillat

Neljä siltaa Oulujoen suistossa, Oulun kaupungissa, yhdistävät mantereen ja kaksi saarta yhtenäiseksi alueeksi. Aluekokonaisuus on asukkaiden ja turistien suosima kevyen liikenteen reitistö, jossa ympäröivä luonto ja kaupunkielämä ovat vahvasti läsnä. Suunnitelman ydin on julkisivut, jotka piirtävät jäisen, pystysuoran, kirkkaan ja terävän vaikutelman maisemaa vasten. Vakaa valo luo dialogin ja ympäröivästä luonnosta muotoutuu ”loistavien leikki”: veden heijastukset, jään ja lumen kiiltelevät varjot, revontulet, auringonlaskut ja iltahämärä näyttäytyvät kaikessa komeudessaan ja vangitsevat hetken.

TIETOJA
Icon Pikisaaren silta: kunniamaininta, Lighting design awards 2017: community and public realm projects
 • Tyyppi Siltavalaistus
 • Sijainti Oulu
 • Valmistumisvuosi 2017
 • Asiakas Oulun kaupunki
 • Valaisintoimittajat iGuzzini

VÄHEMMÄN ON ENEMMÄN

Valaistus luo sekä näkyvyyttä että tunnelmaa, vuoropuhelussa ympäröivän maiseman ja luonnonvalon kanssa. Vaikka valaistusteknologian mahdollisuudet ovat lukuisat, siltojen valaistus on rakennettu puhtaan valkoisen valon elementeistä, kylmän ja lämpimän sävyistä.

Viileät  vertikaalivaloviivat terävöittävät sillan struktuuria ja valottavat ympäristöä. Sulana aikana valo leikittelee heijastuen veden pinnasta. Talvella valo ja varjo tuovat tuulen muotoileman lumen ja jäämassojen monet muodot esiin. Pikisaaren sillan lämmin tasaisesti valotettu otsapinta  täydentää suurimman sillan olemusta ja luo lämmön tuntua kaikissa näkymissä.

 

YKSINKERTAINEN ON KAUNISTA

Auringonlaskulle, kuutamolle, siniselle hetkelle ja vaikkapa revontulille tilaa antava valaistus piirtää maisemaan raikkaan ja selkeän lineaarisen kokonaisuuden.  Sen yksinkertainen ja muuttumaton ilme on suunniteltu säilyttämään esteettinen arvonsa vuosikymmenien ajan.

Image

Suunnitteluprosessi

 • 01
  KONSEPTI

  Aivan aluksi selvitämme kunkin projektin lähtökohdat, tarpeet ja tavoitteet. Päämääränä on löytää asiakkaiden tarpeita vastaava kokonaisuus, jossa huomioidaan visuaalinen ilme, tunnelma, imago, turvallisuus, mukautuvuus ja muunneltavuus, tekninen toteutettavuus ja kustannusrakenne. Analyysista syntyy konsepti: näkemys siitä, millainen valaistus on kohteelle paras.

 • 02
  TOTEUTUSSUUNNITTELU

  Asiakkaan hyväksymän konseptin pohjalta laadimme konkreettiset toteutussuunnitelmat sähkösuunnittelun lähtötiedoksi tai urakkasuunnitelmaksi.

 • 03
  TOTEUTUS JA KÄYTTÖÖNOTTO

  Olemme asiakkaan konsulttina kaikissa prosessin vaiheissa. Varmistamme, että suunnitelmat toteutuvat niiden mukaisesti. Tarvittaessa projekti voidaan viedä valmiiksi avaimet käteen -periaatteella.

Image
Image
Image
Image