Länsimetron 8 uuden aseman valaistus

Länsimetro Helsingin pääkaupunkiseudulla avautui syksyllä 2017 ja laajensi Helsingin alueen metroa Espoon alueelle. Valaistusprojekti koostui kahdeksasta uudesta metroasemasta. Jokaisella asemalla korostuu ympäröivän alueen elementit.

 

Valaistusprojektin tavoitteena oli luoda eroavat identiteetit jokaiselle asemalle, jotta niistä muodostuisi helposti tunnistettavat sekä helposti saavutettavat julkiset tilat, joissa matkustajat ja kulkijat voivat tuntea olonsa mukavaksi ja turvalliseksi.

TIETOJA
Icon Highly commended, Lighting design awards 2019: Integration project of the year
 • Tyyppi Sisävalaistus
 • Sijainti Helsinki
 • Valmistumisvuosi 2017
 • Asiakas Länsimetro Oy
 • Valaisintoimittajat Purso, Reggiani, Planlicht, Erco, Martin, iGuzzini, LED Linear, Osram, Traxon, Sattler, Halla, Bega

Jokaisen aseman identiteetit tuotiin esiin valitsemalla elementti, joka kuvaa alueen ympäristöä – vesi ja meri, jää ja lumi, punainen hiekka, lehdistö – ja käyttämällä valaistuja pintoja sekä integroitua valaistusta elementtien heijastamiseen. Tilallinen kokemus oli avaintekijä eri teemojen konseptoinnissa.

 

Lähtökohta na jokaiselle asemalle oli uudelleenajatella yleisvalaistus käyttämällä arkkitehtuuriin integroitua valaistusta. Läpinäkyvät seinät valaistiin takaa ja yleisvalaistuksen sovitukset piilotettiin arkkitehtuurin rakenteisiin. Valaistus on jatkuvassa käytössä asemilla, huoleton kunnossapito oli varmistettava integroiduissa asennuksissa ja niissä käytettiin helpon saavutettavuuden ratkaisuja.

 

Turvallisuus ja mukavuus olivat tärkeitä näkökohtia asemien suunnittelussa, ihmislähtöisen suunnittelun periaatteet huomioitiin valaistuksessa: valaistus mukautuu päivittäiseen rytmiimme ja parantaa keskittymiskykyä. Länsimetrossa tämä saavutettiin käyttämällä muunneltavia DMX ja DALI järjestelmiä, jotka mahdollistavat valon määrän muunneltavuuden päivänvalon määrän mukaan ja valaistuksessa on vähemmän kontrastia silmälle prosessoitavaksi, kun siirrytään sisätiloista ulkotiloihin. Näin valaistus adaptoituu sisäiseen vuorokausirytmiin.

Image
Image

Suunnitteluprosessi

 • 01
  KONSEPTI

  Aivan aluksi selvitämme kunkin projektin lähtökohdat, tarpeet ja tavoitteet. Päämääränä on löytää asiakkaiden tarpeita vastaava kokonaisuus, jossa huomioidaan visuaalinen ilme, tunnelma, imago, turvallisuus, mukautuvuus ja muunneltavuus, tekninen toteutettavuus ja kustannusrakenne. Analyysista syntyy konsepti: näkemys siitä, millainen valaistus on kohteelle paras.

 • 02
  TOTEUTUSSUUNNITTELU

  Asiakkaan hyväksymän konseptin pohjalta laadimme konkreettiset toteutussuunnitelmat sähkösuunnittelun lähtötiedoksi tai urakkasuunnitelmaksi.

 • 03
  TOTEUTUS JA KÄYTTÖÖNOTTO

  Olemme asiakkaan konsulttina kaikissa prosessin vaiheissa. Varmistamme, että suunnitelmat toteutuvat niiden mukaisesti. Tarvittaessa projekti voidaan viedä valmiiksi avaimet käteen -periaatteella.

Image
Image