Opintopolkuani miettiessä kiinnostuin vakavasti arkkitehdin työstä. Vastaani tuli määritelmä, jonka mukaan arkkitehtuurissa yhdistyvät sekä käytännölliset, toiminnalliset vaatimukset että ilmaisu, esteettiset päämäärät. Näitä kahta puolta ei voi erottaa toisistaan, mutta niiden suhteellinen painoarvo voi vaihdella.
Arkkitehdin päivänvalon suunnitelmista laadukkaaseen pimeän ajan ilmeeseen ja valaistukseen päästään helpoiten ottamalla mukaan osaava valaistussuunnittelija.
Määritellään toiminnalliset ja esteettiset tavoitteet hankkeelle
Tavallisessa rakennushankkeessa usein ensimmäiseksi tilaaja keskustelee pääsuunnittelijan kanssa tarpeista ja toiveista sekä käytännöllisyyden että esteettisyyden suhteen. Yhdessä määritellään tavoitteet, keskustellaan hyvistä ja huonoista kokemuksista, haetaan esimerkkikohteita ja hiljalleen erilaisten vaihtoehtojen tarkastelun ja muutosten kautta projekti etenee asteittain kohti valmista lopputulosta.
Keskustelun määrä ja taso hankkeen sisällä vaihtelee paljonkin tekijöistä ja hankkeesta riippuen. Päivänvaloa tulvivien havainnekuvien ja virtuaalimallien kautta tilaajan on helppo mm. kommentoida materiaalivalintoja ja tilaratkaisuja.
Määritellään toiminnalliset ja esteettiset tavoitteet myös valaistukselle
Pohjoiseen vuoteen mahtuu 4000 tuntia pimeää. Se on paljon. Elämme talvikauden pitkät arki-illat lähestulkoon täysin keinovalon varassa ja herää kysymys, millaisia tavoitteita valaistuksen toiminnallisuudelle ja visuaalisuudelle on ylipäätään asetettu ja kuinka niihin on vastattu? Marraskuu tuntuu yllättävän meidät joka vuosi ja pimeät illat ovat kaukana päivänvalon havainnekuvien kepeästä tunnelmasta.
Valaistus tehdään aina – se kannattaa myös suunnitella
Valaistus on aina mukana rakentamisessa, oli sitten kyse kylästä, kodista, kirkosta tai konttorista. Jonkinlainen valaistus on kohteeseen tehtävä. Toisinaan keskustelu valaistuksesta ja sen tavoitteista ja mahdollisuuksista hankkeen aikana jää tasolle, jossa päätetään kumpi määrittää valaisintyypit ja sijoitukset – arkkitehti vai sähkösuunnittelija? Lopputulos voikin vaikuttaa päälle liimatulta, mikäli alun vuorovaikutus, tavoitteiden määrittäminen ja mahdollisuuksien kartoittaminen jää pois prosessista. Mikäli ratkaisu jää vain toiminnallisen yleisvalaistuksen tasolle, rakennuksen tarkkaan harkitut rakennusmassat ja hierarkia, pintamateriaalit, värit ja muodot voivat latistua jäsentymättömästi sen sijaan, että ne auringon laskettua heräisivät eloon.
Miten sitten esimerkiksi kilpailuvaiheessa esitetty renderöintifirman värittämä tunnelmallinen iltakuva saadaan siirrettyä osaksi rakennussuunnitelmaa ja toteutusta? Löytyykö hankkeen sisältä tarvittavaa osaamista ja kommunikointitaitoa lopputuloksen ja tavoitteiden määrittämiseksi ja aikaan saamiseksi?
Valaistus ei tarkoita vain valaisimia
Valaistuksesta puhuminen ja sen esittäminen on usein vaikeaa yhteisen kielen puuttumisen vuoksi ja siksi VALAISTUKSEN sijaan keskustelu kääntyy helposti VALAISIMIIN. Valaisinkatalogeja ja luetteloita selatessa ratkaisut tehdäänkin usein puhtaasti kuvan tai kustannusten perusteella. Lopulta valaisimet ovat vain instrumentteja, joita tulisi käyttää oikein oikeassa paikassa, jotta syntyy hallittu valaistuksellinen tunnelma ja kokonaisuus.
Miten onnistua valaistuksessa?
Miten sitten valaistuksessa päästään parhaaseen lopputulokseen? Valaistustavoitteiden yhteinen määrittäminen jo hankkeen alussa on ehdottoman tärkeää suunnittelun ohjauksen ja haluttujen tulosten saavuttamisen kannalta. Hyvin jäsennetty ja suunniteltu yleis-, kohde- ja erikoisvalaistus yhdessä toimivan valaistuksen ohjauksen kanssa mahdollistaa parhaimmillaan erilaisten käyttäjien tarpeiden toteuttamisen samassa tilassa eri aikaan.
Kun valaistuksen idea ja konsepti on määritelty ja visualisoitu on helpompi miettiä toteutukseen sopivia valaisimia, asennusperiaatteita ja kustannuksia. Osaava valaistussuunnittelija kykenee havainnollistamaan kokonaisidean, tuntee tarjolla olevat tekniikat, suositukset ja osaa soveltaa näitä periaatteita onnistuneen ja laadukkaan pimeän ajan ilmeen luomiseksi.
Valaistus voi luoda tilaa ja tunnelmaa – vain jos niitä tavoitellaan ja valaistus suunnitellaan. Millaisia tavoitteita sinulla tai projektillasi on?