Toimistomme menestyi hyvin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestetyssä valaistussuunnittelukilpailussa. Senaatti-kiinteistöjen järjestämässä Valossa-kilpailussa oli neljä kohdetta joista VALOA design voitti kaksi. Tuomaristo arvosti ratkaisujen taiteellisuutta, muunneltavuutta, toteutettavuutta ja energiatehokkuutta.
Tuomariarvioinnit: senaattivalossa.fi/Valossa_arvostelupoytakirja.pdf
Oopperatalo
Kilpailuohjemassa annettuja lähtökohtia olivat kutsuvuus, lumous, lämpö, avoimuus, monimuotoisuus. Valaistuksella on merkittävä osuus viestinnässä ja yleisön huomion herättämisessä ja sen tulee pystyä palvelemaan erilaisia tilanteita arkivalaistuksesta esitys- ja ensi-iltavalaistukseen. Oopperalla on viikoittaisia tapahtumia myös varsinaisten ooppera- ja balettiesitysten ohella. Termi ”pääsisäänkäynti” on ongelmallinen, Oopperatalossa on kaksi yhtä tärkeää sisäänkäyntiä, jotka molemmat kaipaavat korostamista. Mannerheimintien ja Helsinginkadun kulmassa sijaitsevan sisäänkäyntiaukion kutsuvuutta toivottiin varsinkin pimeänä aikana parannettavan. Etuaukion pimeys on kaikkineen ongelma. Myös Kain Tapperin veistos jää pimeänä aikana piiloon. Ehdotukset vastaavat odotuksiin vaihtelevasti. Parhaat ehdotukset huomioivat kilpailutehtävän yksityiskohtia laajemmin.
OT07, “DIIVA“
“Diiva” on kokonaisvaltainen ja monipuolinen ehdotus; se mahdollistaa arjen erottamisen normaalista esityksestä ja juhlasta. Ehdotus ottaa hyvin huomioon rakennuksen eri puolet. Niitä voidaan korostaa eri tilanteissa valaistusta ja mediapintoja hyödyntäen. Mannerheimintien sisäänkäyntiaukio on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tätä, sekä julkisivuihin ja näyttämötorniin heijastettavia valoaiheita tulisi mahdollisessa jatkosuunnittelussa kehittää. Ratkaisu mahdollistaa ennakkoon suunniteltujen esitysten ja tilanteiden toteuttamisen valaistuksen ohjauksella, mitä pidettiin kustannustehokkaana ja käyttäjäystävällisenä. Lisäksi ehdotuksessa on otettu hyvin huomioon järjestelmän ylläpito.
Kansallismuseo
Kilpailuohjelman mukaisesti Kansallismuseon havaittavuus on keskeisestä sijainnistaan huolimatta ongelmallinen. Historiallisena kohteena rakennukseen liittyy myös huomattavia rajoitteita. Ulospäin sen tärkeimpänä kohtana mainittiin pääsisäänkäynti, jonka tulisi olla kutsuva ja antaa selkeä viesti sekä rakennuksesta, että meneillään olevasta näyttelystä tai tapahtumasta. Museolla on piha-alue, joka on oleellinen osa museon toimintaa, sen mahdollisuudet käytetään osana näyttelyjä. Piha-alueella on ulkovalaistus.
Saapuneissa ehdotuksissa on huomattavia eroavuuksia. Osa lähtee liikkeelle rakennuksen arkkitehtuurin terävistä yksityiskohdista ja ääriviivojen korostamisesta, osa laajempien kokonaisuuksien ja seinäpintojen valaisusta. Yksi ehdotuksista lähestyi ongelmaa käsitteellisemmin opastaulun sisällön kautta. Ehdotusten vertailun kannalta on haastavaa, että ehdotukset keskittyvät eri julkisivuihin. Todettiin, että kohde on selvästi koettu vaikeaksi: torni on Helsingin kaupunkikuvassa merkittävä ja ikoninenkin maamerkki. Kansallismuseolla on historiallisen rakennuksen rajoitukset, mutta lisäksi hetkellinen vapaus niistä (näyttelyn avajaiset, näyttelyinfo, erityistapahtumat). Rakennus kestää lyhytaikaisesti korostamista, etenkin valon avulla. Valaisimien ja rakenteiden kiinnittäminen rakennukseen tulee kuitenkin olla tarkkaan harkittua. Kohteeseen tuli määräaikaan mennessä yhteensä 5 kilpailuehdotusta.
KM05, ”GRANIITTI”
Ehdotuksessa on lähdetty valaisemaan muista poikkeavasti Kansallismuseon sitä osaa, jonka
kävijä kohtaa parhaiten. Kansallismuseon torni ja pääsisäänkäynti on saatu valaistuksella houkuttelevaksi ja helposti havaittavaksi. Näkymää ei ole kuitenkaan pilattu liian kirkkaalla valaistuksella. Valaistukseen on tuotu myös elementtejä, joilla voidaan tukea museon toimintaa.
Ehdotus erottuu edukseen konseptin, visualisoinnin ja toteutuksen tasapainoisessa ja havainnollisessa esittelyssä. Rakennuksen eri materiaaleja on valaistu niiden muodolle ja värille ominaisella tavalla ja arkkitehtoninen perusolemus on otettu hyvin huomioon. Positiivista on myös ikkunoiden käyttäminen osana valaistusideaa esitetyllä tavalla. Ehdotus on jaettu selkeisiin osakokonaisuuksiin, joita voidaan tarvittaessa mahdollisessa jatkokehittelyssä helposti karsia tai täydentää. Valaistus on teknisesti nykyaikainen ja muuntojoustava ja ehdotuksessa on kuvattu sen
alustava toteutusmalli. Kohteessa näkyvää kaapelointia on rajoitettava ja ohjausjärjestelmän osittainen tarve langattomuuteen nostaa arvioitua hintaa.