Viime keväänä näihin samoihin aikoihin sain valmiiksi opinnäytetyöni paljon puhutusta aiheesta valosaaste. Päätin kaivella esiin muutaman pääkohdan tästä keinovalolla aiheutetusta ilmiöstä.
Mitä on valosaaste?
Valosaaste on esimerkiksi:
⚡️ valoa siellä, mihin sitä ei ole suunniteltu tai missä se ei ole tarpeellista
⚡️ perusteettoman voimakasta valaistusta
⚡️ väärään aikaan päällä olevaa valoa
⚡️ spektrijakaumaltaan käyttökohteeseen soveltumatonta keinovaloa
Myös termiä häiriövalo käytetään, kun tarkoitetaan valon ihmiseen kohdistuvia haittoja.
Valosaasteen eri muotoja:
⚡️ horisontin yläpuolelle suuntautuva valo ja yötaivaan kirkastuminen (sky glow)
⚡️ häikäisy
⚡️ valovuodot ja väärään paikkaan, kuten ikkunoista sisään, tunkeutuva valo
⚡️ välkkyvä tai vilkkuva valo
⚡️ pinnoista ympäristöön suunnittelemattomasti heijastuva valo
⚡️ valo, joka vaikeuttaa oleellisen informaation näkemistä
⚡️ töhryvalo, jota syntyy erilaisten valojen yhteisvaikutuksena
Valosaasteen lähteitä ovat esimerkiksi liian voimakas tai väärin suunnattu valo. Kaupunki- ja liikennealueilla merkittäviä valosaastuttajia ovat kirkkaat valomainostaulut, joiden suurimpia ongelmia ovat liian voimakas valo, valotason nopeat vaihtelut ja voimakkaat kontrastit mainosten vaihtuessa.
Mitä haittaa valosaasteesta on?
Ekosysteemien toiminnan häiriintyminen
Yöllinen keinovalo häiritsee ihmisten, eläinten ja kasvien vuorokausirytmiä, eksyttää muuttolintuja ja muuttavia lepakkolajeja ja erehdyttää hyönteisiä ja muita eliöitä elinkelvottomille asuinalueille.
Väärään paikkaan suuntautuva tai väärään aikaan ilmenevä keinovalo saattaa vaikuttaa koko ekosysteemin toimintaan muuttamalla eläinten ja kasvien luontaista rytmiä ja toimintoja, vuorovaikutusta ja yhdyskuntarakennetta. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen osuu välillisesti myös ihmisen omaan nilkkaan. Jos ekosysteemien toiminta häiriintyy, vaarantuu myös niiden kyky tuottaa ihmisille hyötyjä.
Ihmisen hyvinvoinnin vaarantuminen
Ihmisen hyvinvoinnille erityisen haitallista on yöllinen altistuminen sinisille valon aallonpituuksille, sillä sininen valo vähentää unihormoni melatoniinin tuotantoa ja voi siten aiheuttaa terveysongelmia häiritsemällä unta.
Ehkä yleisin jokaiselle tuttu ongelma valaistuksessa on häikäisy, joka ärsyttää, sattuu silmiin ja vaikeuttaa havainnointia ja toimintaa ympäristössä.
Miksi valaistusta tehdään niin tehokkaaksi ja häiritseväksi?
Onnistunut valaistus lisää turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta. Usein tehokkaamman valaistuksen ajatellaan tuovan enemmän turvaa verrattuna himmeämpään valaistukseen. Tutkimusten mukaan valon määrän lisääminen ei kuitenkaan automaattisesti vähennä rikollisuutta tai onnettomuuksia, vaan voi jopa lisätä niitä. Valosaasteen vähentäminen ei siis lisää turvallisuusriskejä, vaan voi vähentää niitä, kunhan valaistus on tarpeenmukaista, huolella suunniteltua, häikäisemätöntä ja kohdistettu hyvin.
Miten valosaasteen muodostumista säännellään?
Suomessa ei ole erillislainsäädäntöä valosaasteen välttämiseksi. Jotkin lait sivuavat etäisesti aihetta, ja valaistusstandardit ja vapaaehtoiset ympäristösertifikaatit ottavat kantaa asiaan. Joillakin kaupungeilla on myös omia sisäisiä valaistusohjeistuksia. Toinen asia on, tulkitaanko nämä velvoittaviksi ohjeiksi vai vain suosituksiksi, kuinka hyvin nämä tunnetaan ja kuinka paljon näitä noudatetaan. Jatkossa tarvetta voisi olla laajemmalle ajantasaiselle ohjeistukselle ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin huomioimisesta pimeän ajan suunnittelussa.
Miten valosaastetta voidaan vähentää?
Valosaasteen vähentämiseen on syytä kiinnittää huomiota. Sen määrä kehittyneissä maissa on lisääntynyt vuosittain, ja valaistustekniikan kehityksen ja valaisimien energiatehokkuuden parantumisen myötä ongelma näyttää vain kasvavan.
Oikeanlaisella valolla ja valaistuksella saadaan aikaan huomattavan paljon hyvää, eikä valosaasteen vähentäminen tarkoita, että meidän tulisi vaeltaa pimeässä. Kunhan vain ensin pysähdytään miettimään, mitä ollaan tekemässä. Valosaastetta voidaan torjua vain suunnittelemalla valaistus huolellisesti.
Laadukkaaseen valaistussuunnitteluun tarvitaan luovaa ja teknistä osaamista useilla eri osa-alueilla. Valaistusta suunniteltaessa on ensin vastattava kysymyksiin: mihin valaistusta tehdään, miksi, kenelle, mihin lopputulokseen tähdätään ja lopulta, miten.
Vedetään vielä mutkat suoriksi ja listataan muutamia huomioitavia perusasioita valosaasteen vähentämiseksi:
- Valaistus on päällä vain tarvittaessa.
- Valaistusvoimakkuus mitoitetaan tarpeen mukaan.
- Vain tarvittava ja tarkoituksenmukainen kohde tai alue valaistaan.
- Ulkovalaisimet sijoitetaan niin, etteivät ne valaise sisätiloihin tai muihin ylimääräisiin paikkoihin.
- Valaistustapa valitaan kohteen ominaisuuksien ja olosuhteiden mukaan.
- Valo suunnataan huolellisesti, mieluiten pimeän aikaan, ja huomioidaan häikäisy.
- Kiinnitetään huomiota pintojen heijastusominaisuuksiin.
- Käytetään valaisimia, joiden kotelointi estää valon karkaamisen taivaalle ja tarkoituksen mukaan valittuja häikäisemättömiä optiikoita.
- Hyödynnetään älykästä valaistuksen ohjausta, markkinoilta löytyy jo sopiva ratkaisu jokaiseen käyttökohteeseen.
- Uutta ja tehokkaampaa valaistusta ei rakenneta vanhan päälle, vaan uudistettaessa valaistus on suunniteltava uudelleen.
Haluatko tietää lisää siitä, miten voisit olla mukana vähentämässä valosaastetta? Kysy pois, vastaan mielelläni.
Lähteet ja koko opinnäytetyö: Valosaaste ja sen välttäminen valaistussuunnittelussa