Deqing on maakunta Huzhoun prefektuurissa. Yksi sen suosituimmista turistialueista on Moganshan  – upeita näkymiä tarjoava vuori tunnin ajomatkan päässä Hangzhousta, jossa on monia ulkomaalaisten ennen toista maailmansotaa rakentamia huviloita, sekä yksi Chiang Kai-shekin Kuomintang-linnoituksista.

Yleistä projektista

Deqingin kunnan hallitus on luonut ns. vihreän tilan konseptin. Kehittyvään kaupunkiin valmistuu vihreitä tiloja jotka voivat olla puistoja tai muita julkisia tiloja. Nämä tarjoavat kaupunkilaisille lepopaikan ja rauhoittavat mielen kiireisestä kaupunkielämästä.

Valaistussuunnittelun lähtökohtana ja tavoitteena on tukea vihreän tilan ajatusta tarjoamalla kokemus tilasta, sekä opastusta öisin ja tehdä tämä valaisemalla näkymiä ja ympäröivää aluetta.

Valaistuskonsepti: Luonnon harmonia

Valaistuskonsepti on nimeltään Harmony of Nature – Luonnon harmonia. Se viittaa valaistuksen ja ympäristön yhteensulauttamiseen.

Valaistus seuraa valkoisen valon eri sävyjä sellaisena kuin ne käsitetään ympäristössämme – kylmästä lämpimään. Valkoisen valon eri sävyt tunnetaan myös värilämpötilana.

Harmonia saavutetaan yhdistelemällä varovasti eri värilämpötiloja. Yhdessä nähtynä värit korostavat toisiaan.

Lämmin ja neutraali valkoinen, ollessaan tasapainossa, luovat vieraille miellyttävän tunteen.  Tunnet yhteyden luontoon valon värien ollessa luonnollisia.

Ympäristön hierarkiaa luodaan edelleen valitsemalla valolle oikea luonne, rytmi, intensiteetti, suunta ja värilämpötila.

“Luonnollinen valo ei ole aina pelkästään valkoista… se voi vaihdella hyvin lämpimästä hyvin kylmään” – sanoo VALOA designin valosuunnittelija Hendra Firdaus.

Visuaalinen miellyttävyys ja näkymät

Puhuttaessa visuaalisesta miellyttävyydestä menestykseen on kaksi avainta  – häikäisyn hallinta ja valaisimien sijoittelu. Visuaalisen miellyttävyyden aikaasaamiseksi tulisi aina saada häikäisemätön näkymä ympäristöön ja horisonttiin mahdollisesti niin, että valaistut pysty- ja vaakapinnat ovat tärkeimpiä nähtäviä asioita – ei suinkaan valon lähde. Tähän päästään tutkimalla ja analysoimalla puistossa kävelevän henkilön katselusuuntia ja avautuvia näkymiä.

Kuten nähdään, tärkeimmät kävelyreitit ja -polut on sijoitettu rannan tuntumaan. Näistä paikoista on usein vapaa näkymä joen vastapuolelle, ja sitä pidetään tärkeimpänä näkymänä. Tämän suunnitteluohjeen mukaisesti valaisimet on sijoitettu aina katsojan ”taakse”, mikäli mahdollista. On myös huomioitu, ettei mitään kohdetta katsojan ja vastarannan välissä valaista liian voimakkaasti.


Projektin tiedot

Valaistuksen suunnittelu: VALOA design Hendra Firdaus & Roope Siiroinen

Projektin toteutti kiinalainen valaistusyritys Zhongtai Lighting Group.

Deqing-joenrannan alue: ± 60 hehtaaria jaettu eri vaiheisiin

1. vaiheen rakennus: ± 20 hehtaaria, rakentaminen alkoi vuoden 2010 lopussa ja valmistui vuoden 2011 lopussa.